Eco Club ANIES

Monitorizarea faunei de pasari din Valea Aniesului si a impactului uman asupra acestora

Obiectivul monitorizarii: Speciile de pasari sunt adesea folosite ca indicatori ai starii de conservare a ecosistemelor în care se afla, oferind informatii asupra nivelelor trofice inferioare lor. De asemenea, majoritatea speciilor sunt protejate atât la nivel national cât si international. Impactul antropic este cauza disparitiei multor specii de pasari din Muntii Rodnei.

Obiectivele de conservare: Determinarea nivelului de baza privind abundenta speciilor de pasari si mentinerea diversitatii speciilor de pasari din PNMR cel putin la acest nivel.


Metodele de monitorizare: Metodele utilizate sunt observatiile direct, identificarea vizuala sau auditiva a speciilor de pasari, observatii privind activitatile antropice existente, suprafete de proba; transecte ornitologice.

Perioada observatiilor: De 2 ori pe an:

  • aprilie - iunie,
  • septembrie - octombrie

Tipuri de observatii:

  • lista speciilor si a numarului de indivizi de pasari existente în parcelele de monitorizare, utilizând observatii vizuale, auditive privind prezenta speciilor de pasari, inlguvii, cuiburi etc.
  • Impactul antropic, conforma fisei de evaluare a impactului antropic;
  • 3 parcele de monitorizare cu impact antropic diferit (ridicat, mediu, redus), cu suprafata de 500 m lungime, de-a lungul Vaii Aniesului sau a unui afluent al acesteia.
  • Transecte lineare ornitologice, pe traiectul carora se noteaza observatiile.
  • Se noteaza conditiile meteo: temperatura, viteza vântului (conform scarii Beaufort), precipitatii, ceata.

Echipament utilizat: GPS, binoclu, aparat foto, determinatoare de pasari, fisa de monitorizare, vopsea pentru marcarea suprafetelor de proba.

Stocarea datelor: la sediul APNMR toate datele se introduce într-un fisier Excel standard care se salveaza într-un folder numit Club Anies, unde vor fi salvate si fotografiile (cu data la care au fost facute si numarul transectului si al punctului de observatii).

Licente si permisiune acces: activitatea se întreprinde cu înstiintarea prealabila a APNMR.

Protectia muncii :

Se va purta echipament de teren, nu se iau în mâna animale, în special serpi, decât de câtre personalul pregatit în acest sens.