Eco Club SCOALA GENERALA "MIHAI EMINESCU" NASAUD

Monitorizarea zonei ”Capu Muntelui”

Obiectivul monitorizarii: Capu Muntelui este o zona cu formatiuni geologice sub forma unor blocuri de piatra ce apar la suprafata, în apropierea unui perete stâncos abrupt din partea vestica a Muntilor Rodnei, în apropierea limitei de parc.

Obiectivele de conservare: Stabilirea situatiei de referinta a zonei Capu Muntelui si mentinerea acesteia la un nivel optim. Datorita prezentei formatiunilor geologice de interes deosebit, a elementelor de flora si fauna de interes conservativ, zona va fi propusa ca rezervatie naturala.

Metodele de monitorizare: Delimitarea zonei de interes cu GPS-ul.

  • Obtinerea hartilor cadastrale a zonei.
  • Colectarea informatiilor privind valorile zonei investigate (geologie, biodiversitate).
  • Completarea formularului standard de declarare ca rezervatie naturala.
  • Realizarea inventarului rezervatiei propuse.

Perioada observatiilor: Perioada de vara.

Echipament utilizat: GPS, aparat foto, surse bibliografice, harti.

Stocarea datelor: Datele vor fi stocate la sediul APNMR în folderul Eco club Nasaud Mihai Eminescu.

Protectia muncii: Nu se iau în mâna serpi decât de persoane autorizate.

 

Monitorizarea turbariei Taul Muced

Obiectivul monitorizarii: Situat pe culmea principala a Muntilor Rodnei, la obârsia Vaii Strâmba ce coboara la Romuli , varsându-se în Salauta, Taul Muced este o mlastina oligotrofa izolata la zeci de km de celelalte tinoave din regiune si este situata la o altitudine de 1400 m . Tinovul apare ca un ochi de apa înconjurat de un arboret de molid. Initial a fost o depresiune în substratul eocenic (conglomerat) care s-a umplut cu apa din precipitatii. În prezent mlastina are doua ochiuri de apa pe o suprafata de 1500 m 2 .

Sfagnetul a format un „lagg” care se întinde pe circa 2 ha , fiind situat la limita judetelor Bistrita Nasaud si Maramures, slab dezvoltat înspre Maramures din cauza pantei accentuate, mai bine dezvoltat spre sud, pe o panta mai lina. Dupa sondaje sumare, grosimea stratului de sfagnet în diferite stadii de turbificare ajunge la peste 4 m . Pitorescul acestui tinov îl constituie cele doua pâlcuri de pin montan prezente pe malul apei.

Taul Muced constituie unul dintre cele mai importante habitate de mlastina din Muntii Rodnei. Prezinta doua ochiuri de apa înconjurate de arborete de molid. APNMR a propus prin planul de management includerea întregului sit ( 2 ha ) în zona de protectie integrala (nivel mai ridicat de protectie).

Obiectivele de conservare: determinarea nivelului de referinta în ceea ce priveste biodiversitatea si parametri de mediu din zona Taului Muced si umarirea evolutiei acestei mlastini în timp, în scopul mentinerii succesiunii naturale a mlastinii.

Frecventa observatiilor: 3 ori/an.

Metodele de monitorizare: Observatii directe, identificare specii si habitate, colectare de exemplare pentru identificare, abundenta, fotografii.

Perioada observatiilor: Primavara, vara si toamna.

Tipuri de observatii:

  • Aspectul turbariei prin fotografiere din punct fix; câte un punct fix pentru fiecare ochi de apa.
  • Cartarea cu GPS-ul a celor doua ochiuri de apa.
  • Colectarea probelor de fauna (coleoptere, fluturi, cosasi) din zona turbariei.
  • Stabilirea unui punct fix de masurare la diverse intervale de timp a distantei dintre ochiul de apa si cel mai apropiat arbore.
  • Masurarea parametrilor abiotici (temperatura apei, pH, adâncimea apei, turbiditatea apei) al ochiurilor de apa si a izvoarelor care alimenteaza si ies din mlastina.
  • Conditiile meteo (temperatura, precipitatii, ceata, viteza vântului conform scarii Beaufort).

Echipament utilizat: GPS, ruleta, aparat foto, determinatoare de specii (plante si animale), binoclu, fisa de inventariere, vopsea pentru marcarea suprafetei de proba, presa pentru plante (în eventualitatea colectarii).

Stocarea datelor: La sediul APNMR toate datele se introduc într-un fisier Excel standard care se salveaza într-un folder numit “ Monitorizare Taul Muced ” unde vor fi salvate si fotografiile (cu data la care au fost facute).

Protectia muncii: Se va purta echipament de teren, nu se intra în apa fara cizme de cauciuc, nu se iau în mâna animale, în special serpi, decât de câtre personalul pregatit în acest sens.