Eco Club "SOLOMON HALITA" SINGEORZ-BAI

Monitorizarea unor specii tinta în Valea Cormaia

Obiectivul monitorizarii: Speciile tinta vizate sunt: cosasul transilvanean ( Pholidoptera transsylvanica ), croitorul alpin ( Rosalia alpina ) si buhaiul de balta cu burta galbena ( Bombina variegata ). Speciile amintite sunt de interes comunitar (Anexa 2 a Directivei Habitate), având un caracter protectiv atât la nivel national cât si international. Toate cele 3 specii sunt comune în Valea Cormaia, conform evaluarilor anterioare.

Obiectivele de conservare: Stabilirea nivelului de referinta si mentinerea diversitatii speciilor tinta cel putin la acest nivel. Identificarea rolul acestora în ecosistemele naturale.

Metodele de monitorizare: Se vor utiliza observatiile directe privind raspândirea acestor specii în zona Vaii Cormaia.

Perioada observatiilor: De doua ori pe an, aprilie iunie, august septembrie.

Tipuri de observatii:

  • Observatii vizuale aleatorii privind raspândirea celor 3 specii de-a lungul Vaii Cormaia, de la izvoare pâna la varsare în Somesul Mare;
  • Habitatele investigate vor fi: liziera padurii si stratul ierbos de la marginea drumului pentru cosasul transilvan, baltile sau ochiurile de apa pentru buhaiul de balta cu burta galbena, liziera padurilor si arbori doborâti pentru croitorul alpin.
  • Punctele de prezenta a speciilor tinta monitorizate vor fi localizate cu ajutorul GPS-ului, urmând ca acestea sa contribuie la arealografia speciilor respective în Valea Cormaia.
  • Se noteaza nr. de indivizi din fiecare specie si sexul acestora; prezenta pontelor, starea de sanatate a indivizilor.
  • Conditiile meteo: temperatura, intensitatea vântului pe scala Beaufort (de la 0 calm la 12 uragan), acoperirea cu nori, prezenta soarelui, a cetii, ploii sau ninsorii.

Echipament utilizat: GPS, ghiduri de specii, aparat foto digital.

Stocarea datelor: Toate datele se introduc într-un fisier Excel standard care se salveaza într-un folder denumit Club Sîngeorz-Bai, unde vor fi salvate si fotografiile (cu data la care au fost facute).

Licente si permisiune acces: Activitatea se întreprinde cu înstiintarea prealabila a APNMR.

Protectia muncii: Se va purta echipament de teren, nu se iau în mâna animale, în special serpi, decât de câtre personalul pregatit în acest sens; echipa va fi dotata cu trusa de prim ajutor.